Şirket’in geri dönüşüm faaliyetleri, Paris İklim Anlaşması kapsamında yeşil döngü, sürdürülebilirlik ve karbon emisyon azaltımı gibi konularda ön plana çıkmaktadır.
Plastik, doğal gaz veya ham petrol gibi petrokimyasal ham maddelerden doğrudan üretilmekte ve bu haliyle virgin plastik (kullanılmamış veya işlenmemiş orijinal plastik ham maddesi) adını almaktadır. Virgin plastik üretimi, üretim süreçlerinde petrokimyasal ham maddeler, su, elektrik ve yakıt kullanılması sebepleriyle karbon salınımını artırmaktadır. Geri dönüştürülmüş plastik üretiminde ise mevcutta üretilmiş olan plastik, ayrıştırma, yıkama, küçültme gibi süreçlerden geçerek, tekrar plastik dolaşımına sunulmaktadır. Böylelikle petrokimyasalların yeniden üretime girişi engellenerek ve virgin üretime göre daha az su, elektrik ve yakıt kullanarak karbon salınımı azaltılmaktadır.
Bu kapsamda, geri dönüştürülmüş plastik üretimi ile karbon salınımı azaltımı sağlayan Şirket, anılan etkisini belgelendirmek ve gelire dönüştürmek amacıyla 2022 yılında karbon sertifikası alma kararı almış ve uluslararası kabul görmüş standartlar içerisinde yer alan VERRA tarafından sertifikalandırılmak amacıyla çalışmalarına başlayarak, süreçteki ilk aşama olan “listeleme” aşamasını 2024 yılında tamamlamıştır.
VERRA tarafından kabul edilen metodlarla hesaplanan emisyon azaltımı tahmini yıllık 16.573 tCO2’dir. Şirket’in, 7 yıldan oluşan ilk kredilendirme periyodundaki toplam emisyon azaltımı tahmini 116.011 tCO2’dir. Anılan tutarlar tahmini kredi hacmini belirtmekte olup, kredi ihraç tarihindeki kredi piyasa değeriyle fiyatlandırılacaktır. Farklı sürelerle belirlenebilecek olan doğrulama dönemleri sonrası kredi ihracının da gerçekleştirilebilmesi mümkün hale gelecektir.
Ayrıca, Şirket’in Düzce’de yer alan geri dönüşüm üretim tesisinde atık suların arıtımı sağlanmakta, fabrika bacaları filtrelenmekte ve böylelikle çevrenin korunmasına katkı sunulmaktadır. Şirket’in Ankara’da yer alan maske üretim tesisinde ise, bacalı ya da su tüketimine bağlı bulunan bir üretim yapılmamakta ve karbon salınım nötr seviyede gerçekleşmektedir.
Şirket’in geri dönüşüm faaliyetleri, doğaya katkının yanı sıra, 01.01.2026 tarihi itibarıyla başlayacak olan “Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması” ve ilerleyen dönemlerde daha sık uygulanacağı tahmin edilen karbon vergileri açısından Şirket’in avantajlı bir konumda olmasını sağlaması öngörülmektedir. Ayrıca, AB ülkelerinde 01.01.2025 tarihi itibarıyla plastik ambalajlarda en az %25 geri dönüştürülmüş ham madde kullanma zorunluluğunun yasalaşması ve zorunluluk oranının 01.01.2030 yılında %30’a yükseltilecek olmasının öngörülmesi, Şirket ürünlerinin kullanma alanlarından olan tekstil sektöründe, geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı konusunda hızlı bir dönüşüm olması gibi faktörlerin, geri dönüştürülmüş plastik ürünlere olan talebin artmasına sebep olmasını sağlayacağı öngörülmektedir.
Öte yandan, 2026 yılının 4. çeyreğinde Kulu/Konya’da tamamlanması planlanan levha ve gıda ambalajı üretim tesisinde, elektrik enerjisi ihtiyacının büyük bir bölümünün yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması ve GES yatırımı gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
VERRA Projemizi görüntülemek için buraya tıklayın